Vart kan man resa?

I världen finns det flera fantastiska resmål som man kan åka till. Men vissa är enklare att komma till än andra. Mycket av detta beror på resebegränsningar vad gäller visum och säkerhetsmässiga begränsningar på grund av krig och konflikter. I denna artikel kommer en redogörelse att genomföras för var det är enklare att åka och var det ofta är lite svårare.

Europa

Att resa inom Europa är det absolut enklaste man kan göra. Allt man behöver göra är att ha med sitt pass om resmålet är med i EU. Utöver EU råder visumfriheter för svenska medborgare i merparten av resterande länder i Europa, exempelvis Ukraina, Bosnien och Montenegro exempelvis. De enda undantagen man bör vara mer vaksam på är Ryssland och Vitryssland. Här behöver man sedan tidigare ha ansökts om visum vid ett av deras konsulat eller ambassaden i Sverige, alternativt annat land.

Asien

640px-Asien_Financial_CrisisPrecis som i Europa är det mycket enkelt att resa i Asien, i många av länderna råder det visumfrihet för svenska medborgare. Allt man behöver göra är att ha med sig ett giltigt pass och fylla i en immigrationsblankett, vilka de flesta flygbolagen delar ut om det är nödvändigt. Men Precis som i Europa finns det undantag, vilka främst är länderna i Centralasien, det vill säga Uzbekistan och Kyrgyzstan bland annat. Men det största undantaget är framförallt Kina. Här behöver man ansöka om visum i förväg också, trots att det frekvent besöks av västerlänningar. Detta är med undantag av de autonoma delarna Hong Kong och Macau.

Afrika

Om man väljer att istället resa till Afrika begränsas möjligheterna kraftigt om man vill resa utan att behöva ansöka om visum i förväg. Förutom de stora turistländerna som Sydafrika, Namibia, Kenya, Etiopien och Egypten bland annat behöver man huvudsakligen ansöka om visum i förväg. Denna process kan vara relativt trixig då de mindre länderna inte har ambassaden i Sverige.